School is veel meer dan alleen vakken op het rooster. Een van de kenmerken van het Liemers College is dan ook de (extra) activiteiten. Zowel onder schooltijd als daarbuiten. Niet voor niets zeggen we dat wij een bruisende school zijn. 

Sportactiviteiten

Als je graag sport, kun je je helemaal uitleven tijdens de sportdagen op school. In de winter wordt er geschaatst (in Nijmegen) en bij sneeuw geskied (in Winterberg). Of wat dacht je van 'sportoriëntatie'? Dit staat in de bovenbouw op je lesrooster en houdt in dat je kennis maakt met allerlei sporten die je niet krijgt tijdens de gewone gymles. Vanaf schooljaar 2020-2021 start op Landeweer zelfs een speciale Sportklas. Leerlingen die voor de Sportklas kiezen, krijgen geen 3 uur maar 6 uur gymles per week. Tijdens die extra lesuren biedt de school verbreding en verdieping van het sportaanbod aan. Zoals clinics van minder bekende of nieuwe sporten, wedstrijdbezoeken en les in de achtergronden en technieken van verschillende sporten. Blijkt de Sportklas een succes, dan is de kans groot dat ook de andere locaties van het Liemers College met een Sportklas van start gaan. 

 

Kunst, cultuur en muziek

Op het Liemers College kun je regelmatig op pad om voorstellingen en concerten te bezoeken. Maar we organiseren ook zelf activiteiten. Of we nodigen gezelschappen op school uit, zoals Toneelgroep Oostpool die ieder jaar met hun theatervrachtwagen naar Zevenaar komt. De locatie Heerenmäten heeft een aparte theaterklas. De leerlingen krijgen les in spel, beweging en stem. Docenten uit de theaterwereld geven gastlessen. Natuurlijk treedt de theaterklas ook zelf op. Op muziekgebied zijn er (brugklas)muziekavonden, Open Podium-avonden en The Finals voor leerlingen met muziek in hun examenpakket. De havo-cultuurclub organiseert regelmatig uitstapjes met een historisch tintje.

Excursies en reizen

Veel vakken organiseren excursies die aansluiten op de lesstof of als onderdeel van een project. Ze gaan bijvoorbeeld in het kader van aardrijkskunde naar het Botlekgebied, met Latijn naar het Valkhof Museum in Nijmegen of met maatschappijleer naar het Binnenhof in Den Haag. Leerlingen met tekenen als examenvak komen in allerlei musea. De buitenlandse reis in het voorexamenjaar is voor veel leerlingen hét hoogtepunt van hun middelbareschooltijd. We gaan naar grote steden, maar ook op survival of op zeilkamp. De klassieke talen organiseren uitstapjes naar ‘Romeinse’ steden als Nijmegen, Xanten, Trier en natuurlijk Rome zelf. Deelnemers aan kenniswedstrijden kunnen zelfs in China terechtkomen.

Uitwisselingen en Erasmus+

Het Liemers College heeft uitwisselingen met scholen in Emmerich en Weilburg (Duitsland), Mátészalka (Hongarije) en Palermo (Italië). Onze leerlingen gaan daar naartoe of treden op als gastheer/-vrouw wanneer leerlingen van de buitenlandse school hierheen komen. Ook doen we mee aan digitale uitwisselingsprojecten, waarbij leerlingen van scholen uit allerlei landen via opdrachten met elkaar communiceren en discussiëren over thema’s. Ook doet het Liemers College mee aan Erasmus+, een initiatief van de Europese Unie dat leerlingen en docenten de kans biedt om kennis en ervaring op te doen in andere EU-landen.

Maatschappelijke stage

Tijdens de maatschappelijke stage zet jij je als vrijwilliger in voor maatschappelijke organisaties. Op deze manier maak je kennis met het dragen van verantwoordelijkheid voor maatschappelijke belangen. Zo begeleid je bijvoorbeeld basisschoolkinderen tijdens een straatspeeldag of je leert ouderen omgaan met mobiele telefoons. Iedere locatie heeft jaarlijks wel 1 of meerdere acties voor goede doelen. Zo houden de eersteklassers van de locatie Zonegge ieder jaar een actiedag, bijvoorbeeld voor de voedselbank. En organiseert de locatie Didam ieder jaar LCdoet, als onderdeel van de landelijke actie NLdoet.