Mavo

Kennis én vaardigheden

In mavo-klassen staan vooral theorievakken op het rooster. Daarom is het belangrijk dat je leren leuk vindt. Ook is er veel aandacht voor vaardigheden zoals zelfstandig werken, plannen en samenwerken. Het mavo-onderwijs op het Liemers College is sterk gericht op het halen van je diploma. Daarmee kun je naar niveau 3 en 4 van het mbo of naar havo-4.

Talenten en interesses

In de tweede klas is het kiezen van een vakkenpakket voor in de bovenbouw en een vervolgopleiding voor in het mbo een belangrijk onderwerp. Daarbij krijg je hulp van onder anderen je mentor en de decaan. Het doel is dat je een richting kiest, die bij je talenten past en die je leuk vindt. In de tweede klas staat het brede basisprogramma ‘dienstverlening & producten’ op het rooster met projectweken en praktijkvakken. Ook is het heel bijzonder dat mavo-leerlingen op het Liemers College muziek als examenvak kunnen kiezen.

Cambridge Engels nu ook op het vmbo

Mavo, vmbo-gt, beroepsgericht, theoretisch?

Op locatie Didam bieden we mavo-onderwijs aan. Dit is de vmbo theoretische leerweg (vmbo-t), waarbij leerlingen examen doen in zes algemene vakken en niet een beroepsgericht programma hebben. Op locatie Zonegge bieden we mavo (vmbo-t) én mavo-beroepsgericht (vmbo-g) aan. Bij mavo-beroepsgericht volgen de leerlingen de vmbo gemengde leerweg. Dit is een combinatie van theoretisch (algemeen) en praktisch (beroepsgericht) onderwijs. Leerlingen doen examen in vijf algemene vakken en een beroepsgericht vak.  
Beide richtingen geven toegang tot het mbo, maar eventueel ook tot havo-4. De keuze tussen mavo en mavo-beroepsgericht wordt aan het einde van de derde klas gemaakt. Meer informatie over de mavo-bovenbouw staat in de schoolgids.

Toptraject 

In het schooljaar 2018-2019 is het Toptraject gestart; een programma voor leerlingen met de ambitie om na de mavo een hbo-diploma te behalen. Onder begeleiding van een coach krijgen leerlingen workshops om zich voor te bereiden op deze stap. Het Liemers College wil het beste uit leerlingen halen en geeft elke leerling de kans om op zijn/haar niveau onderwijs te volgen.
De stap van mavo naar hbo kan op twee manieren: mavo - havo - hbo of mavo - mbo - hbo. De route bepalen we samen. In workshops voor wiskunde, Nederlands en Engels krijgen de leerlingen stof die ze nodig hebben om een overstap te kunnen maken. Even belangrijk zijn ook de vaardigheden die nodig zijn op de havo of het hbo.
Ons traject maakt onderdeel uit van het Toptraject Achterhoek & Liemers. Dit is een samenwerking tussen acht vmbo-scholen, Graafschap College, ROC van Twente, Hogeschool Arnhem Nijmegen en hogeschool Saxion. Dit zorgt ervoor dat we aansluiten bij zowel het mbo als het hbo. Voor meer informatie of vragen kunt u terecht bij dhr. S. de Bie.

Lessentabel mavo schooljaar 2018-2019