Vmbo-sbb/bb/kb

Praktisch en kleinschalig

Sbb/bb/kb-onderwijs is praktisch en kleinschalig. Je leert vooral door te doen, vaak via opdrachten en projecten. Het tempo ligt in kb-klassen wat hoger dan in bb-klassen. Bb-klassen hebben circa 18 leerlingen en kb-klassen maximaal 24 leerlingen. Hierdoor kunnen de docenten veel persoonlijke aandacht geven. In leerjaar 1 en 2 van vmbo-bb volgt een aantal leerlingen de schakelbasisberoepsgerichte leerweg (sbb). Dan krijg je extra begeleiding, bijvoorbeeld als je een leerachterstand hebt.

Een richting kiezen

In de sbb/bb/kb-onderbouw kies je een richting voor in de bovenbouw en daarmee ook al een beetje een vervolgopleiding voor na het Liemers College. Dat is dus een belangrijk moment. Daarom is er keuzebegeleiding. Je krijgt veel informatie, je gaat op stage en in de tweede klas heb je iedere week alvast een dag les op de bovenbouwlocatie Landeweer.

Specialiseren of breder oriënteren

Vanaf het schooljaar 2017-2018 begin je in de tweede klas ook aan het brede basisprogramma ‘diensten & producten’. Je volgt allerlei praktijkvakken en je leert vaardigheden die belangrijk zijn in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Diensten & producten wordt in de derde klas afgesloten. Als je al weet wat je wilt, ga je je daarna specialiseren. Als je het nog niet weet, ga je je eerst nog breder oriënteren.

Een opleiding op maat

In de bovenbouw kun je kiezen uit de vele keuzevakken die de bb/kb-afdelingen van het Liemers College aanbieden. Bijzonder is dat je vakken uit verschillende afdelingen kunt kiezen. Stel dat je kiest voor techniek én een eigen bedrijf wilt beginnen. Dan doe je gewoon ook een paar vakken van de afdeling economie & ondernemen. Het Liemers College heeft zeven afdelingen: 

■ Bouwen, wonen & interieur;
■ PIE (produceren, installeren & energie);
■ Mobiliteit & transport;
■ Economie & ondernemen;
■ Zorg & welzijn;
■ Diensten & producten;
■ Sport, dienstverlening & veiligheid.

Meer informatie over de bb/kb-bovenbouw staat in de folder Vernieuwd vmbo op het Liemers College en de schoolgids.