Splinter Chabot op Heerenmäten

28 sep 2021

Splinter Chabot komt naar het Liemers College 

De bekende schrijver, programmamaker en politicoloog Splinter Chabot is dinsdag 28 september te gast op de locatie Heerenmäten van het Liemers College. In een anderhalf uur durende ‘College Tour’ staat zijn boek Confettiregen centraal, maar leerlingen kunnen de schrijver alles vragen wat ze willen. 

“Wij hebben al lang de wens om Splinter Chabot op school uit te nodigen. Maar zijn agenda zit natuurlijk hartstikke vol. Toen bleek er een gaatje en op die kans zijn wij ingesprongen”, zegt Sylvia van Amerongen namens de sectie Nederlands van de school. De bijeenkomst krijgt de opzet van het welbekende ‘College Tour’. Geïnteresseerde leerlingen hebben zich kunnen aanmelden. Van Amerongen: “Het publiek is daardoor heel divers, van 1e tot 6e jaars. We nodigen vaker schrijvers uit op school om leerlingen te enthousiasmeren voor het lezen van boeken en dat werkt. Bij Splinter werkt het twee kanten op: zijn boek is zeer toegankelijk voor leerlingen en zijn verhaal vormt een brede basis voor discussie; niet alleen over homoseksualiteit, maar over iedereen die zich ‘anders’ voelt en wie voelt zich nu niet ‘anders’ in de puberteit? Wij verwachten veel van de gesprekken die ontstaan.”

Als je anders bent… 

Het boek Confettiregen gaat over Wobie, die opgroeit in een warme en veilige omgeving. Eenmaal op school komt hij erachter dat zijn enthousiasme volgens sommigen gekooid moet worden, dat sommige kleren alleen voor meisjes bestemd zijn en dat verliefdheid ingewikkelder is dan een hartje tekenen. Wobie komt steeds meer over zichzelf te weten en hij ontdekt dat hij anders is dan zijn broers, anders dan zijn meeste klasgenoten, anders dan wie hij dacht te zijn en zelfs wilde zijn. Hij begint iets te ontdekken wat eerst genegeerd, dan gevreesd, maar uiteindelijk gevierd wordt. Het verhaal is een dagboek van die worsteling en zoektocht.

LHBTIQ-groep 

Sylvia van Amerongen: “Het thema van het boek is ontzettend actueel, zeker ook op scholen.” Bij de organisatie van de bijeenkomst heeft de sectie Nederlands de Gender and Sexuality Alliance (GSA) betrokken. Dit is de LHBTIQ-groep op de locatie Heerenmäten van het Liemers College. Deze groep staat voor ‘iedereen is gelijk, alles is normaal’ en organiseert regelmatig activiteiten om hier een lans voor te breken. Zo is er op school aandacht voor de Paarse Vrijdag en was er dit jaar een speciale Valentijnsactie. Iedere week kunnen alle leerlingen gebruikmaken van het inloopuur dat door deze groep wordt verzorgd op school.

Terug naar overzicht