Academische opleidingsschool

Opleiden

De studenten van nu zijn de toekomst. Het Liemers College is een brede scholengemeenschap en biedt een scala aan ontwikkelmogelijkheden voor iedere student. Daarnaast hebben we een mooi aanbod van diverse onderwijsvormen, zoals Agora de Liemers, de brede brugklas en het werken met een flexrooster.

Elke stagiair wordt begeleid door een gecertificeerde werkplekbegeleider en elke locatie heeft een eigen enthousiaste Velon-geregistreerde schoolopleider die de begeleiding op afstand in de gaten houdt.

We werken nauw samen met een groot aantal opleidingsinstituten, zoals de Radboud Docenten Academie, HAN Academie Educatie, Hogeschool Utrecht en ArtEZ.

Interne begeleiding

Docenten verschillen in didactische/pedagogische bekwaamheid en vakbekwaamheid maar ook in motivatie en persoonlijke ontwikkeling. Onderlinge uitwisseling van didactische en pedagogische ervaringen en ideeën vindt het Liemers College van belang. In teamverband leren en werken is een voorwaarde voor persoonlijke ontwikkeling. Belangrijk voor goed functioneren is dan ook een open communicatie, waardoor het onderlinge vertrouwen en het respect voor elkaar kunnen toenemen.

De IBD (Interne Begeleidings Dienst) probeert dat vertrouwen en de open communicatie van nieuwe collega’s direct in het eerste jaar op het Liemers College te bevorderen.

De IBD baseert zich op de onderstaande uitgangspunten :

  • Het welbevinden van onderwijzend personeel
  • Begeleiding van onderwijskundige vernieuwingen
  • Permanente professionele groei, een lerende organisatie
  • Verbetering van de kwaliteit van het onderwijs

Onderzoek

Op het Liemers College vinden wij het belangrijk dat je een kritische en onderzoekende houding kan aannemen. Samen willen we onderzoeken hoe we ons onderwijs kunnen verbeteren. Alle eindstagiaires doen vanuit hun opleiding een afsluitend onderzoek. Studenten leren op de opleiding hoe een onderzoekende houding kan bijdragen aan de ontwikkeling van een docent. Leraren in opleiding die onderzoek verrichten worden begeleid door onderzoeksbegeleiders in de school. De onderzoekscoördinator ondersteunt ook de zoektocht naar een onderzoeksvraag die aansluit bij de ontwikkelingen van het Liemers College. Ook als docent is een onderzoekende houding bepalend voor het nieuwsgierig blijven naar de ontwikkeling van leerlingen, school en team.

Het team

Bas Lanters, coördinerend lid van de interne begeleidingsdienst, locatie Heerenmäten b.lanters@liemerscollege.nl

Ger Mekkelholt, coördinerend schoolopleider van locatie Didam g.mekkelholt@liemerscollege.nl

Pieter Theunissen, coördinerend schoolopleider van locaties Heerenmäten en Zonegge p.theunissen@liemerscollege.nl

Margo Tinnemans, coördinerend schoolopleider van locatie Landeweer m.tinnemans@liemerscollege.nl

Stefan Vink, onderzoekscoördinator en schoolopleider van locatie Heerenmäten s.vink@liemerscollege.nl

Van links naar rechts: Pieter Theunissen, Margot Tinnemans, Ger Mekkelholt, Stefan Vink