De overstap

Over een tijdje ga je naar de middelbare school, een grote en spannende stap. Voor jou en ook voor je ouders. Maar ook een hele leuke en stoere stap! Wij vertellen je graag wat je kunt verwachten als je naar het Liemers College wilt. Lees je mee?

Toch wel een beetje anders

Zo, de middelbare school is toch echt wel een beetje anders dan de basisschool!

Je hebt ineens niet meer elke dag op dezelfde tijd school. De ene dag begin je het eerste uur (08.10 uur) en ben je na het zesde uur (14.00 uur) klaar. De andere dag heb je het eerste uur vrij en zit je tot 15.40 uur op school. Elke dag is anders, maar je hebt wel iedere periode een vast rooster. Zo weet je wat je kunt verwachten die periode.

In je rooster zie je hoe laat je een les hebt, in welk lokaal je de les hebt en van welke docent je les hebt. En natuurlijk welk vak je hebt! Sommige vakken zijn hetzelfde als op de basisschool, zoals aardrijkskunde en geschiedenis. Maar er zijn ook veel vakken die je op de basisschool nog niet hebt gehad, bijvoorbeeld BiZo (biologie en verzorging), wiskunde en levensbeschouwing. En ook anders: alle vakken worden door andere docenten gegeven.

Je hebt dus geen vaste juf of meester meer. Wel krijg je bij ons een mentor of coach. De mentor zorgt ervoor dat het goed gaat met jou en jouw klas. Hij houdt in de gaten hoe het met jou gaat, of je je fijn voelt en of het leren goed lukt. Je ziet je mentor bijna iedere dag, bij zijn eigen vak maar ook in het mentoruur. Met vragen en problemen kun je altijd bij je mentor terecht. Dat geldt ook voor je ouders. De mentor zorgt er ook voor dat het goed gaat met de klas in zijn geheel. Dat het leuk en gezellig is en dat iedereen zich thuis voelt in de klas. Samen met de mentor doen jullie als klas leuke activiteiten.

Advies

Van je basisschool krijg je een voorlopig advies. Met dit advies vertelt de basisschool op welk niveau jij het beste op je plek bent. Wij luisteren goed naar het advies van de basisschool, zij kennen jou immers na al die jaren erg goed. We plaatsen jou dan ook op het niveau van het advies van de basisschool. Uiteraard doen we dit altijd in goed overleg met jou, jouw ouders en de basisschool.

Op je plek

Gedurende jouw tijd op het Liemers College houden we goed in de gaten of jij op je plek zit. We kijken dan niet alleen naar of je het fijn en gezellig hebt, maar ook of het leren jou goed lukt. Vaak zien we dat leerlingen op het juiste niveau zitten, maar het kan ook zijn dat het voor een leerling beter is om een stapje terug doen of juist een tandje bij te zetten. Samen kijken we dan of het beter is om op een ander niveau verder te leren.

Nauw contact

Wij vinden goed contact heel belangrijk. Goed contact met jou, goed contact met jouw ouders en goed contact met de basisschool. We houden elkaar op de hoogte over hoe het gaat met jou. Zo kunnen we op tijd actie ondernemen als er iets niet goed lijkt te gaan en kunnen we samen juichen om jouw successen!