Erasmus reis naar Estland

24 mrt 2022

Erasmusproject

Vorige week vlogen vier van onze leerlingen en drie docenten naar Estland in het kader van het Erasmusproject. Dit is een uitwisselingsproject waar scholen uit Estland, Finland, IJsland, Duitsland en Nederland aan meewerken en waarbij iedere reis een thema heeft. Het overkoepelende thema van dit project is 21st century skills. Dit keer stond technologie centraal. Pieter Theunissen, Jan Hop en Stefan Vink waren mee als begeleiders. Iedere reis gaat er een andere groep leerlingen en docenten op pad. Noah Cirk, Thijs Bos, Ilse Raaijmakers en Lieve de Witte meldden zich allemaal door middel van een motivatiebrief aan voor het project. Lieve vertelt dat ze direct dacht: “hier móet ik aan meedoen”!

Estland

In Tallinn, de hoofdstad van Estland verbleven onze vier leerlingen bij gastgezinnen. Dit was vaak erg gezellig maar af en toe ook lastig. De taal stond soms in de weg en je helemaal onderdompelen in een heel andere cultuur was natuurlijk ook best spannend. Zo vertelt Thijs dat hij bijvoorbeeld moest wennen aan het warm eten tijdens de lunch en ook het ontbijt was erg anders dan dat wij hier gewend zijn. Zelfs op school eten de leerlingen tussen de middag een warme maaltijd, in een kantine zoals je in Amerikaanse series en films ziet. Ook was de vader in het gezin waar hij verbleef nogal stil. Iets dat meer leerlingen herkenden in hun gastgezin.

21st century skills

Wat betreft de 21st century skills viel het onze leerlingen op dat de Estlandse school, net als bij ons echt niet meer zonder moderne technologie kon. Volgens Noah gebruiken de leerlingen van de Estlandse school zeker zoveel hun computer op school als hij zelf. Verder was het thema van de reis, 21st century skills, niet iets waar de leerlingen erg bewust mee bezig waren. Het was vooral de ervaring die op de voorgrond stond.

Sneeuw

Zo was Noah verwonderd door het winterse landschap. Hij vertelt over een bezoek aan een strand met een waterval en hoe de Estlandse leerlingen dat allemaal maar heel normaal vonden terwijl alle anderen er erg van onder de indruk waren. Al was het alleen al vanwege de sneeuw. “Die lag er al sinds november”. Het land is erg dun bevolkt vertelt Pieter. Een totale bevolking van 1.3 miljoen waarvan dan ook nog een derde in de hoofdstad, Tallinn, woont. En dit terwijl Estland groter is dan Nederland.

Lieve vertelt dat Tallinn er ook heel anders uitzag dan een Nederlandse stad. Omdat Estland tot de voormalige Soviët Unie behoorde is de oude stad echt omringd door grote flats en industriële bouw.

Buiten excursies in de natuur, zoals een wandeltocht door een moeras hebben de leerlingen ook een haven en een science center bezocht.

Over het bezoek aan het science center vertelt Thijs dat ze een raket en een auto hadden gebouwd met materiaal dat daar voorhanden was. Helaas ging hun raket “maar” 5 meter de lucht in.

Onderwijs

Het Estlandse onderwijs is anders ingericht dan in Nederland. Jan vertelt over het principe van een “Grundschule”. Leerlingen van 6 tot 18 jaar oud gaan naar dezelfde school en alle niveaus werken samen in een klas. Lieve vertelt dat ze het heel mooi vond om te zien hoe er samengewerkt wordt. “In Nederland ga je vooral om met leerlingen van het vwo als je zelf op het vwo zit, het was heel fijn om met verschillende leerlingen samen te werken”.

Vrienden

Op de vraag wat nou het indrukwekkendst was van de reis antwoordt Ilse: “Dat iedereen zo goed met elkaar om kon gaan ook al spreekt iedereen een andere taal. We hadden eigenlijk helemaal niet zoveel gemeen, behalve dat iedereen heel graag aan dit project wil werken.” Iedereen beaamt dat het toch heel bijzonder is hoe een groep mensen die elkaar helemaal niet kent binnen een week vrienden kan worden.

Een hele mooie ervaring

Lieve spoort dan ook iedereen aan: “Als je de kans hebt om zo’n reis te ondernemen pak hem dan met beide handen aan, het is echt een hele mooie ervaring”.

Terug naar overzicht