Escapebus sexting

12 mrt 2024

Escapebus sexting

Vandaag staat de escapebus sexting op locatie Didam. Deze politiebus is omgebouwd tot escaperoom voor leerlingen. Bij binnenkomst krijgen leerlingen het volgende bericht:

“Marije, ik heb je account gehackt. En nu heb ik een paar pikante foto’s van jou. In deze mail stuur ik je alvast een voorproefje. Wil jij niet dat deze foto’s online komen, dan wil ik dat jij mij betaalt in Bitcoins. Doe je dit niet, dan lek ik alle foto’s online en stuur ik ze naar je ouders en vrienden.”

Leerlingen krijgen verschillende opdrachten. Lossen ze deze opdrachten binnen 20 minuten op? Dan voorkomen ze dat er pikante foto’s van de fictieve Marije online komen. Gelukkig slagen de leerlingen erin en voorkomen ze verspreiding van de foto’s!

Maar er zit natuurlijk meer achter het spel. Na afloop spreken de leerlingen met de wijkagenten over digitale veiligheid, schaamte en waar je terecht kunt als je slachtoffers bent geworden. De politie geeft hen de boodschap zich altijd bewust van zichzelf en van anderen. Wil jij dat jouw foto rondgaat op sociale media? Nee! Doe een ander dat dan ook niet aan. De gevolgen voor slachtoffers (en daders) zijn enorm.

We zijn dankbaar dat wij als school samen kunnen werken met politie en andere instanties op belangrijke thema’s als digitale veiligheid.

Terug naar overzicht