Voorkomen is beter dan genezen

11 okt 2021

Landelijk worden minstens 2 op de 30 scholieren door criminelen benaderd voor het uitvoeren van strafbare klusjes. Deze criminelen beloven de leerlingen van alles, maar wat volgt is ellende. Jongeren raken verstrikt in een crimineel web en komen daar moeilijk weer uit. Ieder kind loopt het risico om in deze criminele wereld terecht te komen. Vanuit het Liemers College willen ze er alles aan doen om dit te voorkomen. Daarom doet het Liemers College actief mee aan het speciaal ontwikkelde programma #leerlingalert. Ze zijn hiermee de eerste school in de regio.

 

Een groot bereik

Het Liemers College zet in op een groot bereik; leerlingen uit klas 2 t/m 6 van alle locaties van het Liemers College volgen de komende twee weken een les van #leerlingalert. In deze 90 minuten durende themales krijgen leerlingen van alles te horen, leren en zien over criminele ondermijning. Ook krijgen de leerlingen allerlei vragen en opdrachten die ze met klasgenoten uitvoeren. Na afloop zijn de leerlingen zich meer bewust van de risico’s, weten ze de signalen te herkennen en wat ze kunnen doen als ze er onverhoopt mee te maken krijgen.

Ook voor medewerkers en ouders

Niet alleen leerlingen nemen deel aan #leerlingalert. Speciaal voor medewerkers en ouders zijn er de webinars #docentalert en #ouderalert. Tijdens deze webinars krijgen medewerkers en ouders inzicht in hoe zij signalen van mogelijke betrokkenheid van jongeren in het criminele circuit kunnen herkennen en wat dan te doen.

Nazorg is net zo belangrijk

Het thema stopt niet na die ene les. Docenten zullen het thema ook in hun lessen verwerken en bespreekbaar maken. En uiteraard staat het zorgteam van het Liemers College altijd klaar. Tijdens #leerlingalert zelf, maar ook daarna.

#Leerlingalert, een preventieve aanpak van ondermijning

Het #leerlingalert-programma zet in op bewustwording. Het taboe rondom jongeren en criminaliteit wordt bespreekbaar gemaakt. Petra van den Berg, programmaleider #leerlingalert: “Met ons #Alert-programma willen we voorkomen dat jongeren die stap in de criminele wereld zetten en tijdens de les bespreken we ook hoe je de eerste stap zet om eruit te komen.” De lessen en webinars zijn ontwikkeld door experts vanuit de veiligheids-, zorg- en onderwijssector. Het Programma wordt gefinancierd door provincie Gelderland en het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

Terug naar overzicht