De week van Maarten

23 apr 2021

De week van Maarten

Maarten Delen is de directeur van het Liemers College. Hij blikt terug op de afgelopen week.

Bijzonder

Afgelopen week was zoals alle andere weken bijzonder. Een paar bijzondere mensen in volgorde van de week.

Leren van elkaar

Iedere maandag vergaderen alle directeuren van Quadraam. De ene week om besluiten te nemen en de andere om te leren van elkaar. De laatste variant is de leukste, maar het is niet altijd feest. Deze week horen we de uitkomst van de waarderende vragenlijst die de afgelopen weken is ingevuld door de medewerkers van de scholen. En dan wordt het vanzelf een beetje Songfestival. Hoeveel punten voor het Liemers College? We hebben bepaald niet gewonnen, maar we zitten wel in de lift. Een stuk beter dan twee jaar geleden. Voor mij als aanhanger van de growth mindset een mooie uitkomst.

Vanwege corona vergaderen we meestal online en dan kan ik tussen de aantekeningen door soms mijn collega’s tekenen. Willem, een van de directeuren, is voor mij een voorbeeld. Rustig, wijs, doortastend.

Coachen

Een van de leukste kanten van mijn ouderdom, is dat ik jong aanstormend talent mag coachen. Als je coacht mag je alleen vragen stellen en je mag helemaal geen antwoorden of advies geven. Voor ouderwetse leraren zoals ik een hele uitdaging. Mijn coachee was niet helemaal fit, maar ze monterde zichtbaar op van haar eigen gedachten en overpeinzingen.

In het zonnetje

Dinsdag een gesprek met de roostermakers. Roostermakers hebben een super belangrijke maar erg ondankbare baan. Nergens wordt meer over geklaagd dan over ongelukkige roosters, nergens wordt stiller over gezwegen dan over mooie roosters. Ik zet ze hier even in het zonnetje. Met dank voor hun geduld!

Pietje precies

En een gesprek met Ans. Ans is examensecretaris van Didam en Zonegge. Ze werkt zich momenteel drie slagen in de rondte om ervoor te zorgen dat alle leerlingen deel kunnen nemen aan het komende examen. Dat is door Covid dit jaar een hele klus. Leerlingen moeten nog toetsen inhalen, we moeten overzicht houden bij alle keuzes die leerlingen dit jaar mogen maken. Ans is een ongelofelijk Pietje precies. En daar mogen we heel blij mee zijn.

Bewust aandacht

Woensdag overleg met Judith. Zij is de pedagoog van het Liemers College en de voorvrouw van Team Expertise en Ondersteuning. Het Liemers College heeft zich met dank aan Judith de afgelopen jaren steeds meer ontwikkeld tot een school die heel bewust aandacht geeft aan leerlingen die deze aandacht nodig hebben. Leerlingen die zonder deze aandacht zouden uitvallen. We hebben gesproken over de behoefte aan meer NT-2 (Nederlandse les voor leerlingen met een andere moedertaal), we merken hoe steeds meer leerlingen via de Internationale Schakelklas naar het Liemers College komen!

Gast in het MT

Donderdag vergadert het MT (management team red.) We hadden vandaag een gast. Pieter coördineert de opleiding van alle aankomende leraren. Die leren het vak deels op de Hogeschool of Universiteit en deels op de vo-school zelf. Jaarlijks leiden we zo tientallen nieuwe docenten op. Daar komt veel bij kijken. Afstemmen met de lerarenopleiding, opleiden van onze eigen begeleiders, coachen van de leraren in opleiding. Volgend jaar gaan we zo veel mogelijk extra stagiaires en leraren in opleiding plaatsen. Die kunnen ons heel goed helpen, om na anderhalf jaar Covid de leerlingen extra aandacht te geven.

Maarten

Volgende week van…

(na de meivakantie) Babette van Weelden. Teamleider op locatie Heerenmäten.

Zit jij op het Liemers College en lijkt het jou ook leuk om een keertje te delen wat er in jouw week is gebeurd? Geef dat dan door! Stuur een mailtje naar p.golding@liemerscollege.nl

Terug naar overzicht