Frederieke Aaij leverde een topprestatie

24 jun 2021

Cum Laude

Vanuit haar kamer die van plafond tot vloer behangen is met foto’s van kunst en kunstenaars uit vervlogen tijden – zoals David Bowie en Mozart – spreekt Frederieke spontaan maar bescheiden over haar ervaringen van de afgelopen maanden. Ze slaagde namelijk cum laude voor haar havodiploma. Wat natuurlijk al een prestatie op zich is, maar ze deed nog heel wat meer!

Jazz

Zo heeft ze het afgelopen jaar mogen deelnemen aan de Jong Talentklas van het conservatorium in Arnhem en daarmee haar toelating tot de opleiding van haar dromen veiliggesteld. Ze start na de zomer haar studie Jazz op het conservatorium: “Fijn dat ik al weet waar ik terecht kom en contacten heb kunnen leggen”.

Nu zou je denken dat iemand met zo’n passie voor muziek haar profielwerkstuk ook over muziek zou maken, maar Frederieke houdt van een uitdaging en bedacht iets heel anders.

Impressionisme

Ze schreef een boek over impressionisme, een prachtig naslagwerk in hardcover. Ze deed al het literair onderzoek zelf en heeft voor de vormgeving en het printen hulp ingeschakeld van een vormgever. Terloops laat ze nog even vallen eigenlijk helemaal niet van impressionisme te houden. Althans, niet tot ze zich er verder in verdiepte. Dat was ook precies de reden dat ze zichzelf deze uitdaging gaf. Meer leren over en verdiepen in een onderwerp waarover je een soort vooroordeel hebt. Om vervolgens te kijken of het beeld verandert naarmate je er meer over leert.

En dat is gebeurd. Hoewel ze Renoir nog steeds ‘zoetsappig’ vindt, heeft ze ontdekt dat het impressionisme veel breder gaat. De werken van Gustav Caillebotte trokken haar in het bijzonder. Het is ‘directer’ dan de meeste impressionistische werken, volgens Frederieke.

Achter de schermen bij het Rijksmuseum

Met haar boek heeft ze de profielwerkstukprijs van het Rijksmuseum in de wacht gesleept. Ze won daarmee een studiebeurs, maar volgens Frederieke is dat niet het voornaamste van de prijs. Het vierdaagse traineeship dat ze won, vond ze nog waardevoller.

In die vier dagen is ze samen met haar medegenomineerden ondergedompeld in de wondere wereld achter de schermen van het Rijksmuseum. Daar ontmoette Frederieke allemaal werknemers die ze niet had verwacht in een museum: “Er zijn onder andere acteurs in dienst van het Rijksmueum!”.

Met deze acteurs hebben de genomineerden een educatief filmpje opgenomen voor de NTR. Deze eigen geregisseerde film wordt gebruikt voor de website van het Rijksmuseum en voor school-TV. ‘Wat een ervaring!’

Frederieke, nogmaals van harte gefeliciteerd met je prestatie en alle geluk voor je toekomst!

(foto: Bibi Veth/Rijksmusem)

Terug naar overzicht