Voedselbankactie ‘Oog voor voedsel, hart voor mensen’

18 apr 2024

Voedselbankactie ‘Oog voor voedsel, hart voor mensen’

Ieder jaar zetten onze leerlingen zich in voor de voedselbanken in Zevenaar en Montferland. Tijdens een speciale actiedag zamelen leerlingen producten in die ze vervolgens aan de voedselbank doneren. Dit jaar is de actiedag op donderdag 25 april. Die dag gaan de leerlingen van Liemers Agora en locaties Zonegge, Landeweer en Didam langs huizen om producten voor de voedselbank op te halen. De ingezamelde producten worden eind van de dag aan de voedselbank gedoneerd.

Voorlichting

Voorafgaand aan de actiedag besteden we in mentor-/coachlessen aandacht aan armoede in Nederland en het belang en de activiteiten van de voedselbank. Bert Stronks is afdelingsleider op locatie Zonegge: “We staan er niet allemaal iedere dag bij stil, maar het lukt ook in Nederland niet elk gezin om dagelijks een goede maaltijd op tafel te zetten. Gezinnen die onder de armoedegrens leven, zijn daarvoor afhankelijk van de voedselbank. Het is belangrijk dat leerlingen hier weet van hebben.” Edwin van Eijk, docent en medeorganisator van de actie, vult aan: “Het is belangrijk dat je iets kunt doen voor een ander. Zo worden de leerlingen maatschappelijk betrokken.”

Flyeren

Om de inwoners van Zevenaar, Rijnwaarden en Montferland op de hoogte te stellen van de actie, delen de leerlingen flyers uit. Ieder groepje neemt een deel van een wijk voor zijn rekening om huis-aan-huis een informatieve flyer uit te delen. Met de flyer doen ze ook een oproep aan de mensen om te doneren.

25 april ophaaldag

Op donderdag 25 april tussen 08.30 en 12.00 uur halen de leerlingen de gedoneerde producten persoonlijk op bij de mensen die aangegeven hebben te doneren. Verzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen en lang houdbare producten zijn erg welkom. Naast het huis-aan-huis ophalen, nemen leerlingen en medewerkers ook zelf producten mee van thuis om te doneren. Aan het eind van de dag brengen we alles naar de voedselbanken.

Zwemmen

Vooraf of na afloop van de inzameling mogen de leerlingen zwemmen in het Ataro Lentebad in Zevenaar. Voor een gereduceerd tarief mogen de leerlingen zwemmen in het Ataro Lentebad. Het zwembad wordt ook speciaal voor de leerlingen geopend.

Midden in de samenleving

Elkaar helpen is erg belangrijk op het Liemers College. Op school, maar ook daarbuiten. Bert Stronks: “Het is belangrijk dat leerlingen zich voor elkaar en de maatschappij inzetten.” Naast de Voedselbankactie, neemt het Liemers College deel aan allerlei maatschappelijke projecten zoals Hope XXL en het project Maatschappelijke Diensttijd (MDT) ‘Jong geleerd is Jong gedaan’.

Terug naar overzicht