Zes geslaagden als eerbetoon aan alle geslaagden

27 jul 2021
Het schooljaar 2020-2021 zit erop. Het was opnieuw een jaar dat we door corona niet snel zullen vergeten. Eerst gewoon naar school, daarna een lockdown en ten slotte afwisselend les op school en online-onderwijs. Ook voor onze examenkandidaten was het geen ideale situatie. Daarom zetten we een aantal geslaagden extra in het zonnetje. Als eerbetoon aan álle geslaagden!

Geen stresskip, maar een beetje spannend was het wel

Anna Nijenhuis deed de havo-opleiding op de locatie Didam. Na de vakantie begint ze aan de opleiding muziektherapie in Enschede.

“Ik heb het naar mijn zin gehad op het Liemers College. Ik ga de docenten en conciërges missen, want ik had best een hechte band. Toch ben ik blij dat het erop zit, vooral door corona. Het examen was een beetje spannend. Ik stond slecht voor geschiedenis en ik dacht dat ik Nederlands en Engels niet goed had gemaakt. Uiteindelijk had ik alleen voor geschiedenis een onvoldoende. Nederlands heb ik nog herkanst naar een 7. Echt zenuwachtig ben ik niet geweest. Ik had me goed voorbereid en ik ben niet zo’n stresskip. Voor muziek stond ik bijna een 9. Ik heb tijdens de diploma-uitreiking bij de Plok gezongen met twee docenten: Peter Loeters en Femke Kelderman. Eerst mocht het niet, maar later wel. Daar was ik blij mee. Borrelen na afloop mocht dan weer niet.”

Pittiger dan op Symbion, maar de buit is binnen

Shana Vonk is leerling van Symbion (praktijkonderwijs). Ze heeft op het Liemers College het vmbo-deelcertificaat Nederlands behaald.

“Ik kreeg tijdens corona een berichtje van mijn mentor dat ik op het Liemers College examen kon doen op vmbo-niveau in mijn beste vak, Nederlands. Ik wist meteen dat ik dat wilde. Dan heb je toch weer iets extra’s op zak. Vooraf ben ik voor een kennismaking op het Liemers College geweest. Ik voelde me heel lullig, omdat ik te laat kwam. Dat overkomt me anders nooit. Maar de mensen waren heel aardig en hebben me goed geholpen. Ik heb veel examens geoefend op de computer. Daardoor wist ik wat ik verwachten kon. Het was pittiger dan de toetsen op Symbion, maar ik heb een 6,1 gehaald. Ik ben echt heel trots op mezelf. Ik heb ook al mijn praktijkexamens gehaald. Ik weet nog niet of ik verder wil in het mbo. Eerst ga ik fulltime werken en dan zie ik wel waar de toekomst mij brengt.”

Oefenen-oefenen-oefenen én lief zijn voor mevrouw De Zwart

Guus Reesing behaalde zijn havo-diploma in Didam. Hij gaat facilitymanagement studeren aan de Hogeschool Saxion.

“In de eerste klas was ik een twijfelgeval. Ik dacht in april al dat ik er was. Die fout heb ik daarna niet meer gemaakt. Didam is een leuke locatie. Niet zo groot en een goede sfeer. Ik zou niet anders hebben gewild. Het examen was eerst even spannend, maar als je er eenmaal zit, valt het wel mee. Zo bijzonder is het niet. Het draaide bij mij om wiskunde. Dat is niet echt mijn vak. Ik moest minimaal een 3,9 halen. Het werd een 4,2. Maar daar heb ik dan ook alles voor gedaan: bijlessen, oefenen-oefenen-oefenen én lief zijn voor mevrouw De Zwart. Ze heeft mij heel veel extra uitleg gegeven. Ach, als jij aardig bent voor docenten, zijn docenten ook aardig voor jou. De uitreiking heb ik gemist. Ik was al op vakantie op Terschelling.”

Dát is durven: een jaar eerder examen doen in vier (!) vakken

Jikke Wisserhof doet de Agora-opleiding. Hij heeft als derdeklasser alvast in vier vakken mavo-examen gedaan.

“Ik ben begonnen op havo-niveau, maar dat ging niet goed. Ik denk omdat ik nog moest wennen aan de middelbare school. Dit schooljaar ben ik bij Agora verdergegaan op mavo-niveau. Bij Agora heb je veel vrijheid en kun je in je eigen tempo en op je eigen manier leren. Dat werkt heel fijn voor mij. Omdat ik allemaal achten haalde, kon ik vervroegd examen doen in vier vakken. Daardoor heb ik aardrijkskunde, geschiedenis, economie en wiskunde al binnen. Het doel is dat ik toch het havo-diploma haal zonder dat ik een jaar verlies. De examendruk is anders als je vervroegd examen doet, want als het niet lukt heeft het geen consequenties. Maar het was geen makkie en bij het eerste examen was ik best een beetje zenuwachtig. Ik heb enorm veel hulp gekregen van de docenten. Ze gaven mij ook vertrouwen.”

Toen de mentor belde, zei ze meteen: ‘Jill, gefeliciteerd’

Jill Schuitemaker haalde het vwo-diploma op de locatie Heerenmäten. Ze gaat rechten studeren om haar droom te verwezenlijken: advocaat worden.

“Mijn examen is goed gegaan. Voor wiskunde had ik meestal een 4 of zo, maar nu een 7. Ook Nederlands en geschiedenis heb ik opgehaald. Ik heb er keihard voor gewerkt. Voor wiskunde heb ik zelf een driedaagse examencursus gedaan. Van negen uur ‘s ochtends tot vijf uur ’s middags. Dat was heel pittig. Tijdens de examens was ik heel zenuwachtig, maar dat is logisch want er zat behoorlijk wat druk op. In de zaal heb ik geprobeerd rustig te ademen en vooraf heb ik niet met andere leerlingen over het examen gesproken. Dan maak je elkaar alleen maar gek. Toen mijn mentor, mevrouw Te Lindert zou bellen, was ik enorm nerveus. Maar ze zei meteen: ‘Jill, gefeliciteerd’. Tijdens de diploma-uitreiking had ze een heel lieve en mooie tekst voor mij. Ze zei onder andere dat ik boven mezelf was uitgestegen. Dat had ze goed gezien. Ik heb heel erg mijn best gedaan. Ik wilde laten zien dat ik het wel kon.”

Eén zeven + vier achten + twee negens = cum laude!

Tom van Megen leverde een bijzondere prestatie: hij haalde zijn mavo-diploma cum laude. In september gaat hij naar de havo.

“Cum laude betekent dat je heel goede cijfers moet halen. ik ben geslaagd met één zeven, vier achten en twee negens. Daar ben ik hartstikke blij mee. Ik heb altijd heel serieus geleerd. Dus op tijd beginnen en pas stoppen als het af is. Zo zit ik in elkaar: als ik iets wil, dan ga ik ervoor. Je zult mij nooit ergens de kantjes vanaf zien lopen. Dat ik zou slagen, was geen verrassing, maar ik was toch gespannen. Voor eerste examen was ik een half uur te vroeg aanwezig. Eenmaal begonnen, had ik honderd procent focus op het examen. Hetzelfde bij de uitslag: ik moest het eerst horen, dan ben je pas echt geslaagd. Ik ga naar de havo, dus blijf ik nog even op het Liemers College. Ik ben heel blij dat ik voor deze school heb gekozen. Je krijgt alle hulp en aandacht die nodig hebt. Na de havo wil ik naar de pabo om meester van groep 8 te worden. Dat was mijn leukste jaar. Toen wist ik: dit wil ik later ook.”

Terug naar overzicht