Deutsch macht Spaß

Beste leerling en ouders,

Hartelijk welkom bij het vak Duits, de taal van onze buren.

Die buren wonen hier maar een paar kilometer vandaan. Daarom is het erg handig om hun taal te kunnen spreken en verstaan, net zoals zij ook onze taal leren. Heel veel mensen gaan regelmatig de grens over; om te tanken, om te winkelen of om op vakantie te gaan. Ook werken er veel mensen over de grens. Die mensen zouden hun brood niet zo makkelijk kunnen verdienen als ze de Duitse taal niet zouden spreken en schrijven.

Wil je meer lezen over Duits? Kijk dan even onder de tabjes.

In de lessen leer je dan ook al snel om Duits te spreken. Al na een paar weken kun je jezelf al voorstellen en vragen stellen. Ook leer je veel over het land en de mensen. In de tweede klas maak je bijvoorbeeld al een praktische opdracht over een reis naar Berlijn, de hoofdstad van Duitsland. Daarvan maak je met een groep een filmpje. Een mooi voorbeeld daarvan zie je het tabje hiernaast.

Om de Duitse taal goed te leren spreken heb je natuurlijk uitgebreide idioomkennis nodig, een moeilijk woord voor “je moet veel woordjes en zinnen kennen”.

Die woorden en zinnen kun je op verschillende manieren leren: gewoon uit je boek, met computerprogramma’s maar ook spelenderwijs.

Helaas krijg je pas in klas 2 voor de eerste keer Duits. Je zult dus nog een jaartje moeten wachten voordat je deze mooie taal gaat leren. En zeggen je ouders nu misschien dat het een moeilijke taal is en beginnen ze opeens allerlei rijtjes op te dreunen? Dat valt best wel mee. Duits is veel meer dan dat. Je leert stapje voor stapje de regels van de taal. Heel anders dan vroeger. Laat je ouders de onderstaande pagina’s uit het boek waarmee we werken maar eens zien. Ze zullen vroeger de taal heel anders geleerd hebben.

Hopelijk hebben we je een beetje enthousiast kunnen maken voor deze mooie taal.

Auf Wiedersehen!

Contactformulier