Filosofie

Jonge kinderen worden vaak gezien als de beste filosofen. Herkennen jullie dat? Als je jong bent, kun je vaak nog heel open over dingen nadenken. En dat helpt bij filosoferen. Want een filosoof is iemand die ergens heel goed over na kan denken. Of beter, die niet zo snel dingen als heel vanzelfsprekend aanneemt. Kijk maar eens naar het plaatje van het boek onder het tabblad ‘Filosoferen’. Kun jij over dit plaatje filosoferen? Probeer het eens!

 

De afbeelding

  • Over welk thema gaat de afbeelding?
  • Wat willen de bedenkers er mee duidelijk maken, denk je?

Onderwerpen in de les

Op het Liemers College maken leerlingen vanaf de 4e klas van het vwo kennis met het schoolvak filosofie. Daarbij komen onderwerpen aan bod als:

  • Wat is eigenlijk geluk? En hoe kun je als mens gelukkig worden?
  • Wie is de mens eigenlijk, als we deze vergelijken met dieren? Of met een robot?
  • We hebben allemaal onze opvattingen over goed en slecht, maar hoe kun je nu eigenlijk goed leven? Zijn daar regels voor, of moet je gewoon op je gevoel afgaan?
  • En hoe kunnen we met elkaar een goede samenleving bouwen? Een land waarin we op een eerlijke en rechtvaardige manier met elkaar, met onze dieren en met de natuur omgaan?

Best wel grote en ingewikkelde vragen, maar het helpt om er in kleine stapjes mee aan de slag te gaan en er met elkaar over na te denken.

Filosofie als eindexamenvak

Wie filosofie als eindexamenvak wil kiezen, kan dat vanaf de 4e klas doen. Zit je op de havo, dan kun je het vak filosofie bij Q-Highschool volgen. Dat is vaak samen met leerlingen van andere scholen uit de omgeving. Op het vwo start je in de 4e op het Liemers en daarna kun je het programma afmaken via Q-Highschool.

Leerlingen die het vak kiezen, vinden het vaak leuk om op een andere manier naar vragen te leren kijken. Maar ook om kennis te maken met tal van grote denkers uit de geschiedenis. Het blijft natuurlijk het allerleukste om zelf mooie denkbeelden uit te vinden. Dat is dan ook het belangrijkste van het vak.

Wie filosofie in de bovenbouw kiest, doet er ook (landelijk) examen in. Het is dan dus één van de vakken uit je pakket. Om de paar jaar wisselt het speciale eindexamenthema.

Iets voor jou?

Zou het vak filosofie iets voor jou kunnen zijn? Ben je een beetje avontuurlijk ingesteld en vind je het leuk om dingen eens heel anders te benaderen? Je hebt nog even de tijd om hierover na te denken. Wie weet, tot in de 4e klas bij filosofie!

Contactformulier

Heb je vragen of wil je iets met ons delen? Neem dan gerust contact met ons op!